Ett duntäcke är ett fluffigt och mjukt täcke till dina sängkläder där stoppningen består av dun och fjädrar från fjäderfän. Oavsett om du vill ha ett täcke som värmer när det är kallt eller är ute efter någonting som svalkar under varmare förhållanden kan dun rekommenderas. Duntäcken innehåller förutom dun också luft. Det gör att produkten både isolerar och värmer, därför blir ett duntäcke mycket användbart. Täckena har en lång livslängd vilket gör dem till en både ekonomisk och miljövänlig produkt. De säljs i olika prisklasser från några hundra kronor upp till flera tusen. Fortsätt läsa för att få tips om hur du väljer rätt täcke.

Välj rätt täcke

Det sägs att vi spenderar en tredjedel av vår tid i sängen. Då är det viktigt att du trivs och sover skönt. Väljer du rätt produkter ökar chansen för en god natts sömn. Vill du ha ett svalare täcke bör du välja ett med mer dun och mindre fjädrar. Då får du ett lättare täcke som upplevs svalare. Fryser du eller är orolig bör du satsa på ett duntäcke med mer fjädrar eftersom täcket då blir tyngre och känns varmare mot kroppen. Sover du med öppet fönster kan det vara bra att välja ett varmare täcke, alltså ett med mer fjädrar i.

Hållbart med dun

Livslängden för ett duntäcke beräknas vara hela tio år. Det är dubbelt så länge som för ett fibertäcke. För att täcket ska hålla så länge som möjligt finns specialtvättmedel som är speciellt anpassat för tvätt av dunprodukter. Om du vill försäkra dig om att inget dun kommer från levande fåglar ska du titta efter om produkten har en märkning från EDFA, European Down and Feather Association, som innebär att produkten går att spåra. Tillverkare som blir certifierade enligt EDFA lever även upp till det europeiska djurskyddets krav. Ytterligare en märkning att titta efter för kvalsterallergiker är No-mite. Den garanterar att täcket är allergivänligt för alla som lider av kvalsterallergi.