Det finns flera olika sorters sängkläder. Det finns lakan, påslakan, örngott och överkast och de kommer sedan i olika utformningar gällande längd och bredd samt material. Exempel på material är percale, satin, linne och flanell. Percale brukar man säga är lite lyxigare då den vävs av den allra bästa bomullen som även är finkammad. Satin brukar man säga är mjukt och lent för kroppen, dessutom är satin vackert att titta på. Linnelakan är oftast lätta och svala, de brukar hålla en hög kvalitet vilket leder till att du kan använda dem under en lång tid utan att kvaliteten försämras. Mysfaktorn på flanell är påtagande, den är mjuk och luddig.

Örngott

Örngott finns i ungefär samma material som lakanen, det vill säga linne, percale och satin. Även här finns det olika stora örngott eftersom kuddarna kan ha olika storlek och det kräver att passformen på örngotten justeras. Vissa föredrar lite större örngott som ”sväljer” kudden och andra föredrar örngott som sitter tight åt, det är en subjektiv fråga och bästa sättet att komma fram till vad du som person föredrar är att testa dig fram. Det är även viktigt att kudden är behaglig för att inte förstöra nattsömnen, örngottet är ett viktigt komplement till kudden och bör väljas ut noga genom att testa olika material och storlekar.

Påslakan

Påslakan är det som du har runt täcket och även här finns det flera olika val när det kommer till material och storlek. Det finns i stort sett i ungefär samma material som underlakan och örngott. För att kunna välja ut rätt påslakan är det viktigt att veta vilken storlek på täcke du har. Dessutom bör du även ha i åtanke vilket material du föredrar. Det finns som sagt olika material. Om du vill ha en kosmetisk sängkammare bör du matcha påslakanet med örngottet och lakanet.