Lånelösningar för din husrenovering

Är det tid att renovera huset? Kanske behöver köket ett lyft, toaletterna en uppfräschning eller så kanske hela boendet är i behov av renovering. Oavsett om du just börjat fundera eller om du redan hunnit titta ut material och inredning måste du tänka hur du ska finansiera renoveringen. Pengarna springer lätt iväg och det är ganska ovanligt att man har så pass mycket på sparkontot att man kan betala för det kontant. Även om det bästa alternativet såklart är att betala från eget kapital så finns det dock andra alternativ att välja bland. Detta kan till exempel innebära att ta ett lån för att kunna betala för husrenoveringen.

Det finns olika typer av lån man kan ta när det är dags för renovering. Du kan till exempel utöka ditt bostadslån om din bostad ökat i värde. Då kan du använda bostaden som säkerhet för att få ta lånet, och du kan även förhandla dig till en lägre ränta. Gör en värdering av bostaden och prata sedan med din bank och se om du kan göra en utökning av bostadslånet.

Om du inte skulle ha möjlighet att använda bostaden som säkerhet för att ta lån kan du istället ta ett lån utan säkerhet. Det är det som kallas för privatlån. Räntan är dock högre med detta alternativ då man inte går in med något av värde som säkerhet. Amorteringskraven är också högre när du tar privatlån. En sak som du dock slipper är ränteskillnadsersättningen om du vill betala tillbaka lånet tidigare än beräknat. Det är något du måste betala till banken vid ett bostadslån som betalas av i förtid.

Innan du börjar drömma dig iväg alltför långt i renoveringsplanerna är det viktigt att sätta sig ner och noggrant gå igenom vilka lånealternativ du har. På Creddit.se kan du t.ex. jämföra olika långivare. En renovering ökar ofta värdet på bostaden, vilket innebär att du förhoppningsvis får tillbaka en del av utgifterna. Tänk dock på att alltid låna pengar med förnuft.